Enough said

I dag har det cirkulerat en alldeles fantastisk video, från England, med en 12-årig pojke som filmat ett spöke!
huu.

Den finns både här och där. På Aftonbladet och VK och... säkert hundratals andra tidningar. Den finns även på YouTube.



JAG tror personligen inte på något övernaturligt alls. Men det spelar ingen som helst roll för mig om andra gör det. Det är upp till var och en och så länge alla människor mår bra och inte börjar tjafsa med varandra så är jag glad.

Förklaringen till vad som händer i den här filmen är rätt enkel. Det är pojkens egen skugga. Han flyttar förvisso inte på sig. Men bakom honom - till höger - står det en person som (efter 0:45 eller 2:55 in i den här videon) tänder en lampa. Personen lyser med denna, vilket tydligt reflekteras mot dörrkarmen till höger, och rör sig sedan åt vänster (bakom pojken) så att pojkens kropp bildar en skugga som ser ut att röra sig samtidigt som vi ser att han står still.

Kommentarer
Postat av: Bumby

Men om det nu vore så att någon lyst med en lampa bakom pojken så skulle väl hans skugga varit skarp? (Vi har väl alla gjort såna där silhuettbilder i skolan...) Den borde åtminstone haft form efter pojkens kropp. Den där skuggfiguren är väldigt otydlig och vandrar inte utefter väggarna som en riktig skugga skulle ha gjort. Dessutom verkar den tredimensionell, och vad kan den där vita suddfläcken som rör sig strax framför "spöket" vara, så blir det ju inte av en lampa.

:)

2009-03-03 @ 19:20:26
Postat av: Sabadon

Jo. Den vita suddfläcken är en typisk lens-flare som uppkommer på en lite sämre kamera (vilket ju mobilkameror är) och skuggan går ju även in i det öppna rummet där bakom (som man får förmoda är hans sovrum, eller nåt). Skuggan HAR formen efter en människokropp... Med huvud och allt. Och keps. :)

En skuggbild är väl skarpare ju närmare väggen man kommer? Han står ett par meter från väggen och därför känns det logiskt att skuggan är suddig.

2009-03-03 @ 19:35:54
URL: http://sabadon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0